ΆΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ 20 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΕ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, 20.10.10

You are here:
Εκτύπωση E-mail

Άδεια μητρότητας 20 εβδομάδων σε όλη την ΕΕ ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Με πλήρη αποζημίωση

   Οι ευρωβουλευτές τάχτηκαν υπέρ της κατώτατης άδειας μητρότητας διάρκειας 20 εβδομάδων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της θέσπισης άδειας πατρότητας, σε μία ψηφοφορία με οριακό αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζει τις ευρωπαϊκές διαφωνίες στο θέμα αυτό.
    Κατά την άδεια μητρότητας θα καταβάλλεται αποζημίωση ίση με το 100% του μισθού.
   Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να θεσπιστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. άδεια πατρότητας διάρκειας τουλάχιστον δύο συνεχόμενων εβδομάδων, η οποία θα πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και η άδεια μητρότητας.
   Η ισχύουσα μέχρι τώρα κατώτερη άδεια λοχείας είναι 14 εβδομάδες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αρκετές χώρες η άδεια είναι μεγαλύτερη, αλλά οι τρόποι αποζημίωσης διαφέρουν σημαντικά από κράτος σε κράτος.
   Οι ευρωβουλευτές κλήθηκαν σήμερα να αποφανθούν σε πρώτη ανάγνωση και αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις με τις 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε., καθώς η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους.
   Αρκετοί ευρωβουλευτές που τάσσονταν υπέρ της βελτίωσης των αδειών μητρότητας και πατρότητας, εμφανίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο κρατώντας ροζ και γαλάζια μπαλόνια, ζωγραφισμένα με χαμογελαστά πρόσωπα μωρών. . Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή η άδεια μητρότητας είναι 119 ημέρες, δηλαδή περίπου 17 εβδομάδες, ενώ στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ 14 και 52 εβδομάδων.
πηγή : www.aspe.gr