ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΤΗ ΦΕΤΑ ΤΟΥ 2010;;;;

You are here:

Γράφει ο/η ΑΣΠΕ

28.01.11

 

ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΦΕΤΑ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ,

 

της Άννας Στεργίου.

   Σκάνδαλο ολκής σε βάρος των πολυτέκνων και απόρων οικογενειών, που ζουν σε συνθήκες σκληρής λιτότητας , κατήγγειλε με επερώτησή του στη Βουλή ο τομεάρχης Γεωργίας της Ν.Δ., Γιώργος Κασαπίδης.
 
   

Όπως υποστηρίζει, το πρόγραμμα, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, για τη διανομή φέτας σε πολύτεκνες και άπορες οικογένειες, χάθηκε λόγω έλλειψης οργάνωσης και προχειρότητας, φωτογραφίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την τέως υπουργό Κατερίνα Μπατζελή.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής της Ν.Δ., στο 944ΦΕΚ 30.06.2010 καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος για το 2010.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η χώρα μας θα έπαιρνε 5.889 τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη από αποθέματα του Γερμανικού Οργανισμού Παρέμβασης.

Η ποσότητα αυτή ύστερα από σχετικό διαγωνισμό θα αντισταθμιζόταν με αντίστοιχη ποσότητα φέτας, η οποία και θα διανεμόταν δωρεάν σε απόρους και πολύτεκνους πολίτες.

Κατά της απόφασης αυτής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζει, κατέθεσε αναφορά προς το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 8/9/10 η ανώνυμη εταιρεία .

Λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας απόσυρσης του γάλακτος από τη Γερμανία, το Ελεγκτικό Συνέδριο, που συνήλθε με την Πράξη 86/2010 στις 23/09/10 για να ελέγξει τη νομιμότητα του διαγωνισμού, διαπιστώνει ουσιώδη νομικά κωλύματα στην υπογραφή της σύμβασης.   

Παρά τις μετέπειτα προσπάθειες του υπουργείου, όπως σημειώνει, με την αίτηση ανάκλησης της πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου 8/10/2010 και παρά την ακολουθούμενη ανάκληση αυτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 11/11/2010, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η υλοποίηση του προγράμματος βρέθηκε εκτός χρονικού προγραμματισμού του κανονισμού της Ε.Ε.  Αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας ήταν η μη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος όσον αφορά τη φέτα στη Ελλάδα για το 2010.

 

 

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 28/1/2011

 

Αναλυτικά η δήλωση και η ερώτηση του Βουλευτή Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδη έχουν ως ακολούθως :

 

<<Η προχειρότητα, η αδράνεια και η έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα κοινοτικά προγράμματα δωρεάν βοηθείας, στοίχισαν 10 εκατ. Ευρώ στη χώρα, για το 2010.

 

Η Ελλάδα έχασε τη δυνατότητα να μοιράσει, σε άπορους πολίτες, εντελώς δωρεάν και χωρίς κανένα δικό της κόστος, περίπου 1.450 τόνους φέτας.

Ζημιώνονται έτσι και οι κτηνοτρόφοι μας και οι πολίτες που ζουν στη φτώχεια.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Σημαίνουν πολιτική ανεπάρκεια και κοινωνική αναλγησία.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή>>.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ : Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Κώστα Σκανδαλίδη

 

ΘΕΜΑ : Απώλεια 10 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής Φέτας στους άπορους και τους πολύτεκνους.

 

Έλλειψη οργάνωσης και προχειρότητα στη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων από την Κυβέρνηση, όπως το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τυριού Φέτα Π.Ο.Π. σε άπορους πολίτες της χώρας, φανερώνει η αλληλουχία των γεγονότων και η αποτυχής έκβαση της υπόθεσης αυτής.

Συγκεκριμένα, στο 944ΦΕΚ/30.06.2010 καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος για το 2010.  σύμφωνα με το πρόγραμμα η χώρα μας θα ελάμβανε ποσότητα 5.889 τόνων αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, προερχόμενη από αποθέματα του Γερμανικού Οργανισμού Παρέμβασης.  Η ποσότητα αυτή μετά από σχετικό διαγωνισμό θα αντισταθμίζονταν με αντίστοιχη ποσότητα φέτας η οποία και θα διανέμονταν δωρεάν σε απόρους και πολύτεκνους πολίτες.

Βάσει του Καν.1111/2009 ήταν υποχρεωτικό η απόσυρση από τη Γερμανία της ανωτέρω ποσότητας γάλακτος να γίνονταν μεταξύ τις 01/05/2010 ως και την 30/09/2010.

Ενώ η λήξη προθεσμίας για την παραλαβή προσφορών καθορίστηκε η 30/07/2010, με αρκετά καθυστερημένη απόφαση του ΥπΑΑΤ – αρ. Πρωτ. : 296487/06.09.2010 – γίνεται κατακύρωση του έργου στην εταιρία Nutria,δρομολογώντας παράλληλα την υπογραφή σύμβασης της εν λόγω εταιρίας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κατά της απόφασης αυτής του ΥπΑΑΤ κατέθεσε αναφορά προς το ελεγκτικό συνέδριο στις 08.09.10 η ανώνυμη εταιρία .

Λίγες μέρες πριν τη λήξη προθεσμίας απόσυρσης του γάλακτος από τη Γερμανία, το Ελεγκτικό Συνέδριο ,με την Πράξη 86/2010, που συνήλθε στις 23.09.10 για να ελέγξει τη νομιμότητα του διαγωνισμού, διαπιστώνει ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες που κώλυαν την υπογραφή της ανωτέρω σύμβασης.

Παρά τις μετέπειτα προσπάθειες του Υπουργείου, όπως η κατατεθείσα την 08.10.2010 αίτηση ανάκλησης της Πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παρά την ακολουθούμενη ανάκληση αυτής από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 11.11.2010, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η υλοποίηση του προγράμματος βρέθηκε εκτός χρονικού προγραμματισμού του κανονισμού της Ε.Ε.

Αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας αποτέλεσε η μη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, όσον αφορά τη Φέτα στην Ελλάδα για το 2010.

 

Επειδή με τη μη εφαρμογή του μέτρου χάνεται ένα σημαντικό χρηματικό ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ, που δίδεται ως δωρεάν οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε., σε μια κρίσιμη οικονομικά χρονική περίοδο για τη χώρα, που προοριζόταν να καλύψει διατροφικές ανάγκες απόρων και πολύτεκνων οικογενειών με τη διανομή περίπου 1.450 τόνων τυριού φέτας.

 

 

Επειδή η παρατεταμένη χρονική καθυστέρηση κράτησε δέσμιους τους τυροκόμους προμηθευτές για τουλάχιστον 6 μήνες ως προς τη διάθεση του προϊόντος τους στην αγορά που θα εξασφάλιζε ρευστότητα.

Επειδή η ΚΥΑ εκδόθηκε με 7 μήνες καθυστέρηση σε σχέση με την έκδοση του Καν. 1111/2001.

Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος επιβολής προστίμου από την Ε.Ε λόγω της μη υλοποίησης του προγράμματος,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

 

 • Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη σημαντική αυτή καθυστέρηση, με συνέπεια την απώλεια του προγράμματος ;
 • Προκύπτουν διοικητικές ευθύνες, δεδομένου ότι πρόκειται για μια διαδικασία γνωστή που λαμβάνει χώρα από το 2005 και έπειτα;
 • Τι ενέργειες κάνατε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποτρέψετε την κατάληξη αυτή;
 • Γιατί για τα άλλα προϊόντα που εντάσσονται στο πρόγραμμα της δωρεάν βοήθειας (ρύζι, μακαρόνια) βγήκαν ξεχωριστές προκηρύξεις στις 28/04/10, πολύ πιο νωρίς από την προκήρυξη της φέτας που βγήκε στις 30.06.10;
 • Πως θα καλύψετε τις ανάγκες των απόρων και πολύτεκνων οικογενειών που στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, την πολύτιμη και δωρεάν διανομή τροφίμων που δικαιούνται νόμιμα;
 • Πώς θα χειριστείτε τις αξιώσεις της εταιρίας αναδόχου και των τυροκόμων προμηθευτών της;
 • Τι γίνεται με τη δωρεάν διανομή των άλλων αγροτικών προϊόντων (ρύζι, μακαρόνια) που εντάσσονται στο ίδιο καθεστώς;
 • Τι ενέργειες κάνετε ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον και να αρθούν διατυπώσεις από τη νέα προκήρυξη που έσωσαν βάσιμο δικαίωμα ένστασης κατά του προηγούμενου διαγωνισμού;
 • Προτίθεστε να αποκλείσετε επιχειρήσεις που δεν παράγουν αλλά μόνον εμπορεύονται αγροικά προϊόντα στο πλαίσιο του προγράμματος της δωρεάν διανομής βοήθειας;

Γράφει ο/η ΑΣΠΕ   
16.03.11

                              Προβλήματα στη δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους

Δυστυχώς επαληθεύθηκαν οι καταγγελίες…, 10 εκατομμύρια Ευρώ χάθηκαν από την ανικανότητα κάποιων!.

Κατά τα άλλα,  πάμε να περικόψουμε τα κοινωνικά  και τα πολυτεκνικά επιδόματα γιατί γίνονται σπατάλες!!!

Κλείνουμε σχολεία, για να έχουμε… ΜΕΓΑΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ!

Επιτέλους κ. Πρωθυπουργέ, θα πάει κανένας σπίτι του;;;

 ———–

Αναρτήθηκε από troktiko στις 20:05 – 16 Μαρτίου 2011

troktiko  Προβλήματα στη δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους

 

 

 

 

Σχέδια Υπουργικών Αποφάσεων για το διαγωνισμό δωρεάν διανομής το 2011, ζυμαρικών και ρυζιού σε άπορους αλλά και δωρεάν διανομής … φέτας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, έχει αποστείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συντάσσονται οι σχετικές διακηρύξεις, όπως κάνει γνωστό με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.

 

Σχετικά με το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής προϊόντων που υλοποιήθηκε το 2010, ο υπουργός αναφέρει ότι διανεμήθηκαν στους απόρους 3.490 τόνοι ρύζι και 6.108 μακαρόνια.

Από το έγγραφο του κ. Σκανδαλίδη προκύπτει όμως ότι το 2010 δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φέτας ΠΟΠ, καθώς, όπως έκριναν τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, δεν τηρήθηκαν οι καταληκτικές ημερομηνίες του χρονικού προγραμματισμού της ΕΕ, για την υλοποίηση του προγράμματος. Ο λόγος της καθυστέρησης συνδέεται με το γεγονός ότι Ελεγκτικό Συνέδριο είχε κρίνει ότι κωλύεται η υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία που θα προμήθευε την φέτα.

Το έγγραφο για τα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους, διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη, Κώστα Κόλια, Γιώργου Καρασμάνη και Ι. Ανδριανού. Οι βουλευτές, με τις ερωτήσεις τους, εκτιμούσαν ότι υπήρξε απώλεια 10 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Φέτας στους άπορους και πολύτεκνους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η χώρα μας θα ελάμβανε ποσότητα 5.889 τόνων «αποκορυφωμένου» γάλακτος σε σκόνη, προερχόμενη από αποθέματα του Γερμανικού Οργανισμού Παρέμβασης. Η ποσότητα αυτή θα αντισταθμιζόταν με αντίστοιχη ποσότητα φέτας η οποία θα διανέμονταν δωρεάν σε άπορους και πολύτεκνους πολίτες.