Δελτίο Τύπου για την δεύτερη πορεία διαμαρτυρίας των πολυτέκνων στη Θεσσαλονίκη

You are here:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

      Την Κυριακή 23 Μαϊου 2010, οι Σύλλογοι Πολυτέκνων Γιαννιτσών, Δράμας, Καβάλας, Κοζάνης, Κιλκίς,   Σερρών, Χαλκιδικής  καθώς και πολύτεκνοι από τους αντίστοιχους νομούς, πραγματοποίησαν  εκδήλωση διαμαρτυρίας  και πορεία μέχρι  το π.Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης .

    Αντικείμενο της διαμαρτυρίας ήταν η αδικαιολόγητη και αναπάντεχη  επιδρομή  που βιώνουν  σήμερα οι πολύτεκνες οικογένειες με τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση .

    Η πετυχημένη και με μεγάλη συμμετοχή  εκδήλωση –διαμαρτυρία έγινε στην Αίθουσα Τελετών  του ΑΠΘ όπου παρευρέθησαν και χαιρέτησαν  την εκδήλωση εκφράζοντας   την συμπαράσταση τους:        ο κ. Γκιουλέκας Κ. ,ο κ.Καράογλου Θ. ο κ.Ανασταστασιάδης Σ. , ο κ.Ροντούλης Αστ. και  ο κ.Παπαθεμελής Στ. Επίσης παρευρέθησαν εκπρόσωπος του Νομάρχη ο κ.Τουλίκας, ο κ.Μαργαρίτης, ο Αντιπρόεδρος της ΑΣΠΕ κ.Παπαγεωργόπουλος και τα προεδρεία των Συλλόγων Πολυτέκνων , Γιαννιτσών, Δράμας, Καβάλας, Κοζάνης, Κιλκίς,   Σερρών, Χαλκιδικής.

    Ακολούθησε  πορεία διαμαρτυρίας που μέσω Εγνατίας και Βενιζέλου  κατέληξε στο π.Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης .

    Μετά  από διαβουλεύσεις  επετράπει η είσοδος στο Υπουργείο στην  Επιτροπή των Πολυτέκνων, η οποία θυροκόλλησε ψήφισμα στην πόρτα της Υφυπουργού κ. Τζάκρη και του Υφυπουργού κ.Μπόλαρη.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

    Ο Πρωθυπουργός κ.Γ. Παπανδρέου τον Νοέμβριο βεβαίωνε την ΑΣΠΕ και τους Πολύτεκνους  της χώρας εγγράφως ότι : ΄΄ Η νέα Κυβέρνηση δεν  θα αρκεστεί σε  αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει  άμεσα σε ολοκληρωμένες και  οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία,  στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν.

    Επίσης το 2010 έχει ονομαστεί Ευρωπαϊκό Έτος κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και η ευρωπαϊκή  επιτροπή στο σχετικό  κείμενο, έχει κατατάξει την πολύτεκνη οικογένεια  στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες .

Επειδή αγωνιούμε και τα μηνύματα είναι απαράδεκτα,

Ζητούμε:

1)Δίκαιη φορολογική Αντιμετώπιση.

α) Όταν παρέχεται φορολογική απαλλαγή σε όσους έχουν τρία (3) προστατευόμενα τέκνα 23.500 Ευρώ είναι παράλογο και έξω από το πνεύμα του Συντάγματος να παρέχεται στον πολύτεκνο απαλλαγή 2.000 Ευρώ για το 4ο και κάθε επί πλέον τέκνο.

β) Στην ακίνητη περιουσία ενώ θεσπίζεται φορολογική απαλλαγή 400.000 Ευρώ για τον άγαμο, το ίδιο ακριβώς ποσό ισχύει και  για τον πολύτεκνο με όσα παιδιά και εάν έχει .

2)Δίκαιη αντιμετώπιση στο νόμο για την δημοσιονομική προσαρμογή .

α)Περικόπτεται ο 13ος και 14ος μισθός σε όσους έχουν εισόδημα 3.000 Ευρώ και άνω  μικτά, (δηλ. καθαρά 2.000-2.200 Ευρώ ) χωρίς διάκριση στον άγαμο ή τον πολύτεκνο με 4, 5 ή 13 παιδιά .

β) Σε όσους έχουν μικρότερες  αποδοχές τους χορηγείται  δώρο Χριστουγέννων 500 Ευρώ, Πάσχα 250 Ευρώ και επίδομα αδείας 250 Ευρώ, τόσο στον  άγαμο, όσο και στον πολύτεκνο με 4, 5 ή 13 παιδιά .

γ)Μειώνεται ο μισθός και τα επιδόματα των υπαλλήλων κατά το ίδιο ποσοστό στον άγαμο και στο πολύτεκνο με 4, 5 ή 13 παιδιά.

3)Δίκαιη αντιμετώπιση στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο .

α)Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους πολύτεκνους γονείς.

β) Επιβάλλεται  εισφορά ΛΑΦΚΑ  σε όσους υπερβαίνουν τα 1.400 Ευρώ σύνταξη είτε είναι άγαμος, είτε είναι πολύτεκνος  με 4, 5 ή 13 παιδιά .

4)Δίκαιη αντιμετώπιση  στο νέο νόμο για τους  Ημιυπαίθριους .

Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε μειωμένη εισφορά κατά 50% δεδομένου ότι οι πολύτεκνοι εξ ανάγκης  έκλεισαν αυτούς του χώρους για να στεγάσουν τα παιδιά τους και όχι από πολυτέλεια και

5)Δικαιοσύνη στο νέο νόμο για την εκπαίδευση  και σεβασμό στο δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας λόγω δημογραφικού.

α)Είναι ακατανόητο να καταργούνται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα πολυτέκνων εκπαιδευτικών και να γίνεται  κομμάτια η πολύτεκνη οικογένεια .

β)Είναι εθνικά επιζήμιο να καταργείται ο διορισμός των πολυτέκνων εκπαιδευτικών. Ένα από τα ελάχιστα δημογραφικά μέτρα που πέτυχαν απόλυτα το σκοπό τους και έφερε νέες, μη αναμενόμενες,  γεννήσεις  στη χώρα μας χωρίς να έχει κανένα οικονομικό κόστος .

    Βιώνουμε μια αναπάντεχη επιδρομή με όλα αυτά τα μέτρα που παίρνονται από τους Υπουργούς κατά της πολύτεκνης οικογένειας, όταν η Ελλάδα μας έχει γίνει ένα απέραντο γηροκομείο και εξαιτίας αυτού κατέρρευσαν η οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία .

    Όταν μάλιστα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου   φέτος για την ημέρα της γυναίκας δήλωσε ότι : ΄΄Στηρίζω σθεναρά ένα φορολογικό σύστημα στο οποίο τα περισσότερα παιδιά σε μία οικογένεια θα συνιστούν  αναλόγως λιγότερους φόρους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό από την σκοπιά της δημογραφικής κατάστασης  στην Ευρώπη ΄΄.

    Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης αδιαφορούν όχι μόνο για την έγγραφη  βεβαίωση του Πρωθυπουργού προς την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος και τους Πολύτεκνους  αλλά επί πλέον δεν υπολογίζουν και ότι επιτάσσει  το Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ 2 ) για ‘’Ειδική  μέριμνα για την πολύτεκνη οικογένεια ‘’ .

    Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία   Πολυτέκνων Ελλάδος και οι Σύλλογοι πολυτέκνων τιμούμε τον θεσμό της οικογένειας, γιατί καταρτίζει  τους αυριανούς τίμιους  πολίτες, είναι ο χώρος  όπου καλλιεργούνται όλες οι αρετές, στηρίζει την κοινωνία και εξασφαλίζει  υγεία στο κοινωνικό σύνολο.

    Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος  και οι Σύλλογοι Πολυτέκνων τιμούμε τον πατέρα και την μητέρα που προτάσσουν την οικογένεια και τα παιδιά τους έναντι των   προσωπικών τους επιδιώξεων και του ελευθέρου χρόνου τους.

Από την πολιτεία απαιτούμε έργα – συνέπεια –αξιοπιστία  και όχι εμπαιγμό.

Από τον Πρωθυπουργό να επιβληθεί στους Υπουργούς του.

Εάν η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν έχει τις δυνατότητες να προστατεύσει και να δώσει προοπτικές στα παιδιά μας.

Εμείς οι πολύτεκνοι γονείς είμαστε ενωμένοι και   αποφασισμένοι να προστατεύσουμε  και να δώσουμε προοπτικές στα  παιδιά μας .

 

Οι Σύλλογοι πολυτέκνων:

Μακεδονίας – Θράκης –Θεσσαλίας